Winterreise af Franz Schubert

I sit sidste leveår skrev Schubert denne store cyklus til tekster af Wilhelm Müller. Mens han lå i sin sygeseng foretog han de sidste korrektioner på dette momentane værk, et værk der af dimensioner aldrig er overgået siden. Værket blev offentliggjort i to dele, hvoraf Schubert ikke nåede at opleve udgivelsen af den sidste del før sin død.

Værket er en rejse, ikke en rejse i tid og sted, som for eksempel Die Schöne Müllerin, men en rejse ind i sjælen. Der kommer små antydninger af handling gennem hele værket. Fra starten fortælles der om ulykkelig kærlighed, en kærlighed som vandringsmanden satte al sin lid til, men som kun var leg for den pige han gav sin kærlighed. Men hele tiden er den ydre handling uvæsentlig, det er den rejse sindet tager som reaktion på den ydre handling der er det væsentlige. Hele værket igennem drives vandringsmanden frem af en musikalsk kraft. Vandringstemaet indleder værket, og standhaftigt holdes han fast i, at det er et værk i bevægelse. Vandringsmanden trækkes rundt gennem flere psykologiske stadier, overhører bevidst Lindetræets lokkende invitation til selvmord i sang nr. 5 ”Der Lindenbaum”, men fra da af, kommer han til at søge efter døden, glæde sig til døden, der dog aldrig bliver ham givet. Det bliver en endeløs vandring, hvor vandringsmanden til stadighed forsager selskab, for til sidst at finde sig selv i en stakkels spillemand med drejelire.

Digtsamlingen Die Winterreise appellerede til Schuberts skaberevne. Måske så han i vandringsmanden billedet af sig selv, en kunstner, der hele tiden befinder sig på grænsen af samfundet må kæmpe for accept, ja endog for sin eksistens, og Schubert skabte et værk, der med sin kraft griber os og holder os fast.

De medvirkende:

Kristian Giver: Diplomeksamen 1986 og musikpædagogisk eksamen 1988 fra Det jyske Musikkonservatorium med hovedfaget klaver. Dobbelt modtager af Jacob Gades legat. Klaverlærer ved Århus Musikskole, Vestervig kirkemusikskole og organist ved Todbjerg og Mejlby kirker. Er koncertaktiv både som solist (Danmark, Norge, Tyskland og Østrig) og akkompagnatør.

Brian Stenger Poulsen , tenor: Afsluttet sanguddannelsen med pædagogisk diplomeksamen ved det Jyske Musikkonservatorium 2004, med professor Peer Birch og Tonny Landy som undervisere. Er til daglig organist i Sct. Peders Kirke i Randers. Han fik 13 for sin opgave om Schuberts Winterreise som en del af sin pædagogiske eksamen. Den omhandler den psykologiske udvikling i vandringsmanden i Schuberts Winterreise. Den kan findes på denne hjemmeside under artikler/links - kun få kliks herfra.

Kristian Giver og Brian Stenger Poulsen har haft et mangeårigt samarbejde, som blev grundlagt da de begge blev ansat ved Todbjerg og Mejlby kirker. Sammen har de opført flere koncerter med lied- og sangcykler, af bl.a. Schubert, Schumann, Kilpinen og Lewkovitch. Derudover optræder de også med en sangaften med danske sange i Aksel Schiøtz’s fodspor.